Pentagonul cere un buget de patru ori mai mare pentru prezența americană în Europa, pentru a descuraja Rusia

Pentagonul cere un buget de patru ori mai mare pentru prezența americană în Europa, pentru a descuraja Rusia
Publicat: 02/02/2016, 19:08

Secretarul Apărării Ash Carter a anunțat marți că Pentagonul solicită un buget de aproape 583 de miliarde de dolari pentru 2017, regândindu-și strategia în urma agresivității Rusiei și a ascensiunii Statului Islamic. De asemenea, prezența americană în Europa ar urma să crească în mod considerabil: Pentagonul solicită 3,4 miliarde de dolari pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană, sumă de peste patru ori mai mare față de bugetul alocat în 2016, de 780 de milioane de dolari.

Prin acest program, SUA asigură Europa, în special flancul estic al NATO, care include Polonia, România, Bulgaria și Marea Neagră, printr-o prezență militară sporită de trupe „rotaționale”, care nu staționează permanent aici, însă desfășoară în permanență exerciții și antrenamente în regiune. De altfel, un pas important în acest sens a fost făcut de SUA în august 2015, când a fost înființată Compania de Arme Întrunite cu baza în Bulgaria, la Novo Selo, și comandamentul asigurat de Black Sea Rotational Force, unitate americană aflată în România, la baza Mihail Kogălniceanu. În urma acestei măsuri, americanii au trimis în regiune armament greu (patru tancuri M1A1 Abrams, trei obuziere M777 și șase vehicule blindate ușoare de recunoaștere, precum și de camioane militare, cisterne și vehicule Humvee, însoțite de 160 de pușcași marini).

Prin această sporire considerabilă a bugetului pentru reasigurarea europeană, SUA și-ar putea mări prezența în Europa cu 3.000-5.000 de soldați, precum și cu o brigadă de vehicule militare și armamente grele, au declarat oficiali militari pentru publicația Stars and Stripes.

„Aplicarea acestui buget pentru Europa îndeplinește promisiunile pe care le-am făcut la NATO cu privire la apărarea comună a alianței. Dar arată și angajamentul nostru și hotărârea față de țări individuale, în care vom amplasa o prezență rotațională persistentă de forțe, pentru a demonstra hotărârea noastră față de apărarea lor și de cea comună”, a declarat un oficial militar american, pentru New York Times.

În legătură cu poziția Rusiei față de Europa, Carter a declarat: „Nu a fost nevoie să ne facem griji în ultimii 25 de ani, însă deși aș fi vrut să nu fie așa, acum ne facem”.

Reacția NATO la anunțul șefului Pentagonului a venit prompt. „Este un semnal clar al angajamentului solid al SUA față de securitatea europeană. Va fi o contribuție binevenită și semnificativă la puterea de descurajare a NATO și la apărarea colectivă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Noile trupe americane vor înlocui brigada aeropurtată 173, aflată la Vicenza, în Italia, precum și regimentul de cavalerie 2, aflat la Vilseck, în Germania. Cele două unități au fost trimise prin rotație în Europa în ultimii doi ani, arată Stars and Stripes.

Inițiativa de Reasigurare Europeană a fost lansată în 2014, după ce Rusia a declanșat criza din Ucraina și a anexat ilegal Peninsula Crimeea, și s-a concentrat pe trimiterea în special de trupe aeriene și navale, prin rotație, precum și de crearea de infrastructură pentru aceste trupe în Europa.

În prezent, în Europa se află în total aproximativ 65.000 de militari și armamente în Europa, în scădere față de anii precedenți.

Marți, Ash Carter a explicat că bugetul apărării se concnetrează acum pe cinci mari provocări pentru SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iran și Statul Islamic, conform Reuters.

Pentagonul solicită o finanțare cu 50% mai mare pentru lupta împotriva Statului Islamic în 2017, de 7,5 miliarde de dolari.

Cheia abordării noastre este să fim în stare să îi descurajăm pe cei mai avansați dintre competitorii noștri. Trebuie să avem – și să fim văzuți că avem – abilitatea de a impune costuri inacceptabile asupra unui agresor avansat, ceea ce fie îl va descuraja să recurgă la acțiuni provocatoare, fie îl va face să regrete profund dacă o va face„, a explicat Ash Carter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A venit anunțul trist despre Florin Piersic. Medicii nu s-au mai ascuns
Unul dintre cei mai bogați români, alături de soție. Rar a fost văzut în asemenea...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Un pacient a murit după ce a primit o terapie genetică experimentală de la Pfizer